tisdag 24 januari 2012

Antioxidanter, friaradikaler? wtf?

Alla har vi sett reklamen om antioxidanter som är så töntig så man dör "tönt-reklam-döden". Något slags piller man ska äta och sen får man i sig allt man behöver. Oja, så är det säkert, naturligt och fint.

Men viktigt är det!

Antioxidanter förhindrar oxidation, kortfattat och enkelt. Det hör man nästan på namnet. När man andas och förbränner energi så frigörs det fria radikaler som delvis skadar våra celler. Därför måste vi få i oss Antioxidanter för att förhindra detta.
Antioxidanter finns i grönsaker och frukt, det bildas när en frukt eller grönsak måste skydda sig från solen. Därför finns det generellt mer antioxidanter i frukt och grönt från exotiska länder med mycket sol.
Det sitter i skalet/ytan och är ofta värmekänsligt, så för att få i sig så mycket som möjligt ska man äta grönsakerna råa.

En grönsak som innehåller otroligt mycket antioxidanter och är billig i detta nordliga land är broccolin och den sägs kunna ge ett litet skydd mot cancer. Blåbär är också himla bra, alla har vi väll hört att blåbär är bra för synen och det är just antioxidanterna som bidrar till det.
En tumregel är att man ska äta så färgglatt som möjligt, alla olika grönsaker har olika antioxidanter som skyddar mot olika saker.

En eloge till dem som orkade läsa ända hit. Ifall någon är mer intresserad av detta och mer exakt hur det fungerar så finns det en jätte bra bok om detta. Står massor om detta och även om fetter.  
 Supermat : vägen till ett friskare liv
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100115975

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar