fredag 30 december 2011

Resultatet av min Bourbon fudge cheesecake

Kakan blev såklart supergod!

Dock tycker jag inte riktigt att kombinationen var sådär fantastiskt, kunde fått smaka lite mer bourbon. Men det är nog bara jag. Saker kan alltid bli lite, lite bättre. Ska testa göra den en gång till snart och ändra om lite i receptet. Grädda lite längre och lite mer av det goda.

Tallriksjakten

Varit på jakt nu i flera månader efter stora, stora tallrikar, vita och ungefär 30cm i diametern. Nu äntligen har jag hittat dem, på Ikea av alla ställen. Så himla glad!


Längtar till att få servera goda pastarätter i den djupa och dekorera mina fina pilgrimsmusslor i morgon på assietten (läs den vanliga tallriken). Eftersom tallrikarna är så otroligt stora så såg det jätte konstigt ut att ta assietten  som assiett. Låter konstigt kanske, men det såg mycket bättre ut med en "vanlig" tallrik, alltså en i normal storlek.

Nonsens

Har bestämt mg för en fyrarätters nu till nyår, pilgrimsmussla med Champagneskum, Vitlöksgratinerad hummer, varmrätten ska jag inte stå för själv och sen till efterrätt blir det vit chokladfondant med hallonsorbet och citron fromage.
Det här blir en prövning, kontrollfreak som jag är vill jag ju helst ha full koll på allt, göra allt som jag vill osv. Men nu har jag noll koll på varmrätten. Matnörd som jag är så känns detta jobbigt.

Ska provbaka den vita chokladfondanten nu i eftermiddag, återkommer med resultatet på det senare.

Dags att ta tag i städandet. Jippi...

torsdag 29 december 2011

Fondue

Min favoritmat som barn, så enkelt och så otroligt gott.
Minns det som något mysigt och där hela familjen satt ner tillsammans och åt i timmar. Jag gillar't!

Som liten hade vi oftast oxfilé och mamma kokade ihop en smakrik köttbuljong. Vet att många har olja i fonduegrytan, men jag gillar buljong mer. Man får fram mycket mer smaker.
Sen var det gurkstavar, morötter, paprika, selleri och massa olika såser.

Nu när jag gör min egna måltid tar jag ett rött kött, alltså något av nöt. Sen tar jag även kyckling. Gör precis som mamma och kokar ihop en god smakrik buljong.
Varierar grönsakerna lite och tar broccoli och championer att koka i buljongen också, båda suger verkligen åt sig smaker.
Sen såklart grönsaksstavar av alla dess slag och så många såser jag orkar göra.

Om man tycker köttet smakar för lite av buljongen så kan man marinera det innan.


Det här är en måltid som ska ätas länge med dem man har nära och går enligt mig aldrig ur tiden.

söndag 25 december 2011

Bourbon fudge cheesecake.

Försökte mig på att göra whiskeyfudge i förrgår, fail. Det stelnade aldrig som det skulle så jag hade en hel form med underbart god fudge smet, synd att kasta tänkte jag.
Hade Philadelphia och ägg hemma som jag rörde ihop fudge smeten med.
Gjorde en digestivebotten och gräddade det hela i 45 min.

Återkommer senare ikväll med hur resultatet smakade.

Strängnäs för hela slanten.

Sitter i bilen på väg till strängnäs. Det ska åter igen firas jul, mycket mysigt. Denna gången med min karls far. Ska bli jätte mysigt, i ett hus ute på landet. Vi har tagit med en liten gå-bort-gåva, den egna glöggen, senapen, mintkyssar och vår julkola.

Julkolan är superlätt att göra:
8 msk smör eller margarin
4 dl socker
2 dl sirap
6 msk kakao.

Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör tills smeten kokar. När den väl börjar koka rör man inget mer. Låt det koka i 7 min. Förbered under tiden antingen en plåt med bakplåtspapper. När smeten kokat klart häller man upp det på plåten och låter det svalna. Klipp sedan massan i bitar och slå in till små karameller i smörpapper.
Man kan också hälla upp den i knäckformar.

Juldagen.

Äter skinkmacka och bläddrar igenom julklappen. Bra morgon!

torsdag 22 december 2011

Julgodis.

Tänkte senare under dagen lägga upp recept på familjens julkola, whiskeyfudge och mintkyssar.
Vad vore julen utan julgodiset? Ingenting kan jag tala om, ingenting...

Dan före dopparedagen.

Förväntan och spänning, jag tycker vid 23 års ålder fortfarande att det är löjligt kul att få julklappar. Tror inte att detta kommer att gå över. Undrar om man klassas som girig om man som vuxen älskar att få julklappar? Då får det vara så.
I vartfall, knäcken och chokladkolan kokades igår, allt enligt farsfars recept. Han är söt, måste komma ralltandes under kokningen och inspektera att allt går rätt till. Hmm:a lite och röra två varv, det hör liksom till knäckkoknings proceduren, ingen knäck utan farfars hummande.
Fick aldrig ihop de där "gå-bort-presenterna" jag pratade om här om dagen. Så det är dagens mission, eller en del av dagens mission. Ska få ungefär sjuttioelvatusen saker gjorda idag.

Kommer bli en fantastisk dag! ... eller?

Gamla, tummade böcker.

Rotade igenom min farmors skåp och hittade en kokbok från 1935. Älskar att bläddra igenom gamla böcker, språket som används och bara känslan att den är nästan hundra år gammal.

Att någon för snart 80 år sen köpt den eller fått den och kanske känt det där lilla lyckoruset man får när man bläddrar i en helt ny kokbok.

Det är något visst med gamla böcker.

Hasselnötsknäck

Tänk er doften.

Jul i vårt hul.

Bakade pepparkakor med min kära familj igår och det dekorerades grisar och hjärtan på löpande band.  
Men efter 10 timmar på jobbet, en 6km promenad i slask/is så hade jag inte riktigt koll längre, vilket visade sig på mitt fina dekorationshjärta. 




Ikväll ska det bakas knäck och chokladkolor hos farmor och farfar. 
Farfars knäck. ( för dem som gillar knäck med nötter i) 

3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap

2 dl hasselnötter, som finhackas.

Grädde, socker och sirap får koka i en tjockbottnad kastrull på låg värme ohyggligt länge (ca 2 timmar). När smeten klarat kulprovet häller man i hasselnötshacket och portionerar ut i formar.

Smakar ljuvligt.

onsdag 21 december 2011

Min nyårssupé


Sitter och filar lite på middagen som ska serveras på nyårsafton. Vill ha något vackert och såklart otroligt gott, kluven om jag vill köra på fyra rätter eller tre rätter.
Jag vill ha något med hummer och kanske pilgrimsmusslor, något roligt kött, oxfilé är ju väldigt "vanligt", kanske råddjur? Sen som söt avslutning kanske någon slags choklad kombination. En liten mousse, liten fondant och kanske en  liten chokladglass. Tåls att tänka på.

Jag älskar ju själva planerandet av vad som ska ätas, göra små listor på vad som ska köpas, vilken ordning allt ska tillagas osv. Love it!


Nyårsmiddagar som serverats under åren:

2010/2011, tillagades på 45 minuter samtidigt som det duschades, sminkades osv, innan en tåg och bussresa på 1,5 timme med en stor cosmopolitan "to go" till partaj på Ekerö.
Förrätt, frästa sparrisar, med parma och pinjenötter.
Huvudrätt, oxfilépasta
Efterrätt, vaniljpannacotta
Det dracks Cosmopolitan till hela menyn.

2009/2010 det firades i London, även den här gången så var det sminkning, hårföning osv under hela middagen. Vi glömde skumpan hemma, missade att hela centrala London är avspärrat, missade inträdet till klubben vi köpt biljetter till, såg inte ett enda fyrverkeri och fick vandra runt i timmar i högklackat.
Serverades, stekt kött med pommes och rödvinssås.
Tror inte att det serverades någon förrätt eller efterrätt.
Vi drack mousserande vin, inhandlat på mataffären till detta.

2008/2009 befann jag mig i Oslo, minns det som ett fint nyår. Vi ordade en spontan hemmafest med en trerätters innan.
Förrätt, tror det här var de frästa sparrisarnas debut.
Varmrätt, Biff roulader fyllda med soltorkade tomater, färskostfyllda pastasnäckor och tomatsalsa.
Efterrätt, Vaniljpannacotta.
Här var det faktiskt mousserande till förrätt, rödvin till varmrätt och sen margaritas till efterrätten.

Längre än så här kommer jag inte ihåg faktiskt. Utan att tveka vill jag nu redan innan påstå att årets middag kommer slå de andra med hästlängder.


tisdag 20 december 2011

Dan före, dan före, dan före dopparedagen.

Fick ett infall och stannade till utanför ett bageri jag åker förbi på vägen till jobbet och köpte mig den största latten de hade. Så. Jävla. Gott. 

Ikväll ska jag försöka få i ordning "gå-bort-presenter" till julafton. Tänkt göra små korgar med en flaska av min glögg, en liten burk av senapen, en liten trave knäckebröd och sen lite chokladkolor och fudge kanske?
Vill testa på att göra något nytt julgodis, riktigt sugen på att testa på polkagrisar. Vet att mina morföräldrar pysslade med det förr, så det kan inte vara så himla svårt. Någon som testat det?

Mitt Julbord.

Alla har vi ju våra MÅSTEN på julbordet, sådant man inte skulle överleva utan. 
Mina är:
1. Julskinka
2. Farfars knäckebröd
3. Grovkornig söt senap
4. Rökt lax
5. Sill
6. Goda ostar
7. Revbensspjäll
8. Prinskorv
9. Köttbullar
10. Rödbetssallad

Märker att jag skulle kunna hålla på i oändlighet, egentligen så måste ju allt finnas där, bara för att det alltid varit så. Men det är verkligen ingen jul hos mig utan Julskinka på farfars knäckemacka med mycket senap.
Det är så det vattnas i munnen av bara tanken. 

Testar mobilblogg.

Att inreda ett kök.

Jag ska byta adress inom en väldigt snar framtid och detta kommer i sin tur innebära att jag får en kök igen. Fantastiskt!

Det behövs inhandlas nya pryttlar och nya möbler, och jag känner mig som ett litet barn på julafton. Längtar verkligen till att boa till det. Men... jag är så kluven, vad ska vi ha för stil på det hela?
En del av mig vill ha det avskalat, enfärgat och prydligt, en annan del vill ha det bohemiskt med mycket blommor, färska örter osv. Sen önskar jag också att jag kunde få till ett Leila Lindholm kök.

Man vill ha det mysigt, hemtrevligt och praktiskt, samtidigt som jag vill ha det snyggt och imponerande.




måndag 19 december 2011

Äppel, päppel, pirum, parum.

Stannade till på Coop innan jobbet för att köpa lite mjölk till kaffet och passade på att inhandla lite mellanmål. Ska under 2012 ha ett liten projekt, fortsättning på projekt 09 som innebar att gå ner massa i vikt. Gick ner ca 25 pannor, så ska ner ett par till.
Så jag tittar runt lite efter nyttiga och goda saker man kan ha istället för allt sånt man egentligen vill stoppa i sig.
För att återgå till mellanmålet så hittade jag torkade äpplen, torkade som i lufttorkade, inte torkade som i lösviktsäpplena (läs friterade). Måste säga att jag är överraskad, de är skitgoda!

Danskt märke som heter System frugt, hett tips om man någon gång får för sig att köpa torkade äpplen.

Det enklaste hade varit om jag hade samma intresse för träning som jag har för matlagning, tänk vilken ultimat kombination det hade varit.


Önskelista.

Om jag fick välja precis vad som skulle ligga i mina paket under julgranen i år så skulle jag bli överlycklig av denna gräddvita Kitchen Aid. 
Bilden är tagen från www.royaldesign.se



Jag skulle inte heller bli ledsen om det skulle ligga en uppsättning av röd, vit och champangeglasen av Ittalas serie Essence.
Bilden är tagen från:  http://www.iittala.com 

Julstämning


Saffransbullar fyllda med mandelmassa. 


Dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dopparedagen.

Missade jag ett "dan före" nu?

Jag älskar dessa dagar före, allt som ska förberedas och tillagas. Vilket för många kanske förknippas med oerhörd stress, men jag gilla´rt.
I år får jag dessvärre inte slå på så stort som jag skulle vilja, längtar verkligen till den dagen då jag har ett stort fint hus och kan bjuda hem alla till mitt eget julbord.
Får dock göra lite småpyssel, redan gjort en egen senap som står och mognar, en söt och grovkornig som skinkan ska griljeras med. Saffransbullar och saffransbiscottis är redan gjorda. Testade att fylla mina bullar med riven mandelmassa och skippade russinen, mycket, mycket bra resultat.
Glöggen är färdig och har provsmakats, högt över förväntan hos alla inblandade. Tänk att det var så enkelt?!

Har hittat ett recept på senapssill som jag ska pröva här i veckan och ta med till jullunchen i Sigtuna, de får vara försökskaniner. Sen ska knäcken och kolan kokas, skinkan griljeras, det ska göras mintkyssar och senap ska tappas upp på burkar.
Man kan inte annat är gilla det, julstöket är inte mer stressigt än vad man gör det till. Så jag väljer att tycka det är hur roligt som helst istället.

Vad man ska ha på sig, det där emot, där kan vi snacka stress...